Bleka tänderna

Fler och fler människor betalar för ljusare, vitare tänder. Men inte tandblekning arbete och är det säkert? Här är svaren på vanliga frågor om behandlingen.

Vad är tandblekning?

Tandblekning innebär blekning tänderna för att göra dem lättare. Det kan inte göra dina tänder lysande vit, men det kan lätta den befintliga färgen av flera nyanser.

Vem kan göra tandblekning?

Tänder vitare är en form av tandvård och bör endast utföras av en tandläkare eller annan reglerad tandläkare, såsom en tandhygienist eller dental terapeut, om förskrivning av en tandläkare.

Vissa skönhetssalonger erbjuder tandblekning, men det är olagligt om det inte finns någon tandläkare närvarande, och det kan sätta din munhälsa i riskzonen.

Du kan också köpa DIY hem tandblekning kit, men dessa kan också medföra risker.

Vad händer under tandblekning?

Om du har dina tänder whitened du behöver göra flera besök på tandkirurgi under ett par månader.

Tandläkaren kommer att ta ett avtryck av tänderna för att göra en tandskydd och berätta hur man använder det med en blekande gel. Därefter, med hjälp av din tandskydd hemma, du regelbundet applicera gelen under en viss tidsperiod under två till fyra veckor. Vissa blekning geler kan lämnas på upp till 8 timmar åt gången, vilket förkortar behandlingstiden till en vecka.

Laser blekning, även känd som effekt blekning, är en annan typ av tandblekning system som en tandläkare kan ge. En blekningsprodukt målas på tänderna och sedan en ljus eller laser lyste på dem för att aktivera blekning. Laser blekning tar ungefär en timme.

Kan någon tandläkare bleka tänderna?

Alla tandläkare kan bleka tänderna så länge som de är registrerade hos General Dental rådet . Registrerade dentala terapeuter och tandhygienister kan också utföra tandblekning på förskrivning av en tandläkare.

För att ta reda på om en tandläkare är registrerad hos GDC kan du kontrollera online register eller ring 0207 167 6000.

Hur är det hemma kit och skönhetssalonger för tandblekning?

Bara gå till en registrerad tandläkare för tandblekning eftersom blekning av människor som inte är kvalificerade, till exempel i skönhetssalonger, är olagligt. Hem kit bär också risker.

Vilka är riskerna med hem kit och salong tandblekning?

Vissa hem kit inte innehåller tillräckligt blekning produkt för att vara effektiva. Dessutom, om en tandläkare inte gör vitare, munskyddet som kanske inte passar på rätt sätt så några av blekning gel kan läcka ut på tandköttet och i munnen, orsakar blåsor och känslighet.

Tandblekning utförs i skönhetssalonger med outbildad personal eller personal utan tand kvalifikationer sätter din munhälsa i riskzonen och är också olagligt.

Är tandblekning finns på NHS?

Du kan bara ha dina tänder whitened på NHS om det finns en medicinsk orsak till det. Till exempel kan det vara att lätta tänder som har missfärgade på grund av nerv har dött.

Annars kan tandblekning av en tandläkare eller annan tandläkare endast göras privat eftersom det anses vara en kosmetisk behandling. Kostnaderna varierar och laser blekning är dyrare än professionell blekning.

Hur får jag reda på om att få mina tänder whitened?

Din tandläkare kommer att råda dig om blekning är rätt för dig. Det kan vara så att tandblekning är inte lämplig, till exempel om du har tandköttssjukdomar eller kronor.

Vad ska jag be tandläkaren innan du går vidare?

Var inte rädd för att ställa enkla frågor om vilka typer av blekning behandling att tillgå, vilka resultat du kan förvänta dig och om arbetet är garanterad under en viss tidsperiod.

Du kanske också vill be dem om det finns några risker – till exempel att öka känsligheten av dina tänder.

Försök att prata med andra människor som har haft samma behandling eller besöka en annan tandläkare för en second opinion tills du känner dig säker. Fråga alltid efter en skriftlig behandlingsplan och pris uppskattning innan du går vidare.

Kommer jag få vita tänder permanent?

Tandblekning är inte permanent och därför kommer inte resultatet hålla för evigt. Att behålla vita tänder från några månader upp till 3 år – det varierar från person till person.

Den vitare effekt kommer inte lika länge om du röker eller dricker rött vin, te eller kaffe, som alla kan ge fläckar på tänderna.

Kommer tandblekning arbetet med falska tänder?

Tandblekning fungerar inte på proteser, kronor, fyllningar eller faner.

Vilka är riskerna med tandblekning?

Oavsett vilken behandling du använder, det finns en chans ditt tandkött blir känsliga för de kemikalier som används i tandblekning, särskilt om du redan har känsliga tänder. Det finns också en chans att brännskador på tandköttet och en del av blekning kit som används i hemmet kan skada tandemaljen.

 

Huskurer, fungerar de?

Vitare tänder är ett enkelt sätt att fräscha upp ditt utseende och kan även få dig att se yngre ut. Fler människor letar efter en naturlig inställning till tandvård och kan prova några “naturliga huskurer”, av vilka många har gått i arv från generation till generation.

Med uppfinningen av kommersiella tandkräm mellan 1800 och 1850, amerikaner som arbetar med tandhälsa och vitare leenden hade sin första “gå till” produkt. På 1960-talet års studier elementet fluorid gav ytterligare betydande framsteg med cavity-fighting och tänder vitare fluortandkräm.

Och på 1980-talet, ett viktigt steg framåt togs – nyligen stabiliserad väteperoxid formler innebar det sant blekning tandkräm skulle kunna utvecklas och sedan sålts till en offentlig angelägna för vitare, ljusare leenden. Under 1990-talet och 2000-talet, extremt effektiva whitening system baserade på karbamid och väteperoxid formler blev tillgängliga för allmänheten. Nu, vitare system baserade på denna formel fortsätta att förnya på en mycket snabb takt.

Även med ett brett utbud av tandblekning tandkräm och omåttligt populära blekning kit , band, ljus, och andra förfaranden, vissa människor fortfarande vända sig till de så kallade huskurer, främst av budgetskäl. Men gör de verkligen fungerar? Och ännu viktigare, kan de faktiskt vara farligt?

Bakpulver

Bakpulver kommer inte att bleka tänderna, men det kan ta bort plack som det är ett slipmedel. Varnas, dock. På grund av detta slip kvalitet, om du använder bakpulver alltför ofta, kommer det att skada tandemaljen. De flesta kommersiella tandkräm tar bort fläckar så effektivt som bakpulver och göra det utan biverkningar eller risker.

Kol

Kan du tror att vissa människor hävdar att borsta tänderna med aska från eldstaden är ett säkert sätt att bleka tänderna? Anledningen träaska bleker tänderna är eftersom den innehåller kaliumhydroxid, även känd som lut.

Endast lövträd aska innehåller betydande koncentrationer av kaliumhydroxid; barr aska inte. Whitening med träaska är farligt. Den hårda kaliumhydroxid skulle avsevärt skada tänderna över tiden.

Salt

Vissa människor förespråkar också användningen av en pasta eller en “gnugga” havssalt i kombination med vatten eller en syra, såsom äppelcidervinäger, att bleka tänderna . Användning av nötande föreningar tillsammans med den syrabaserade vinäger kommer förmodligen ljusare tänder lite, men inte mer än en kommersiell tillämpning. Plus, med upprepad användning av salt / vinäger pasta, kommer du att uppleva tandskador genom röta eller ökad känslighet.

Slutresultat av huskurer

Den främsta anledningen till att du bör undvika blekning huskurer är att de är föremål för felaktig användning. Det finns inga formler eller rutiner som skapats för att garantera säker användning, så det finns en verklig risk för en allvarlig och permanent tand eller tuggummi skador. Ingen tandläkare recensioner din munhälsa innan du börjar använda dem, så det finns inget sätt att veta hur någon särskild hem botemedel skulle påverka just dina tänder eller tandkött.

Å andra sidan, företag spenderar tusentals timmar testa sina kommersiella tandblekning produkter och metoder för att bestämma ett standardiserat applikationsprotokoll som är säkert för de flesta. Dessutom, när du väljer en tandblekning metod som kräver tand övervakning, kan du vara säker på din tandläkare kommer att utvärdera din tandhälsa innan du fortsätter, lägga till en andra nivå av omsorg och försiktighet för att förhindra skador eller obehag.